dag 140 Wegwerpmaatschappij en consumentisme

consumeVandaag bekeek ik de documentaire “The light bulb conspiracy”. Deze documentaire geeft de planning en ontwikkeling van de wegwerpmaatschappij weer die begint in 1920.

In de jaren 20 kwam een groep zakenmannen bijeen, o.a. enkele bekende gloeilampfabrikanten die besloten een gloeilamp te ontwikkelen die 1000 uur meeging in plaats van de toen bestaande gloeilampen die jaren meegingen.

Gedurende de 50-er jaren, bij de geboorte van de consumenten maatschappij, kreeg het concept van de gloeilamp een nieuwe betekenis. Gepland om in onbruik te raken, gepland om snel weg te gooien, om aan de wens te voldoen iets te bezitten dat een beetje nieuwer is, een beetje beter, iets eerder dan nodig…. en zo bloeide de economie. Op dat moment was de wegwerpmaatschappij geboren.

Er wordt in deze documentaire een voorbeeld gegeven van een printer die defect raakt en de eigenaar probeert de printer te repareren. Hij gaat langs verschillende winkels en overal wordt geadviseerd een nieuwe printer te kopen, want de reparatie is duurder dan het kopen van een nieuwe. Toch geeft hij niet op en gaat op zoek naar het defect: hij vindt een chip in de printer die ervoor zorgt dat de printer na het maken van een aantal prints een signaal geeft dat de printer defect is. Later ontdekt hij zelfs software op het internet die dit signaal onklaar kan maken.. en dan werkt de printer weer. Er was dus niets mis mee, alleen geprogrammeerd om weg te gooien met het doel een nieuwe te kopen.

Later in de documentaire werden de puinhopen getoond van onze gebruikte en afgedankte computers, televisies, mobieltjes, printers, stereo-installatie enz. die gedumpt worden in arme Afrikaanse landen zoals Ghana.
Hun land en water wordt vergiftigd door ons consumentengedrag, wij die steeds op zoek zijn naar de nieuwste, handigste, modernste artikelen die ons het gevoel geven “even” gelukkig te zijn. Beter te zijn dan een ander, meer te hebben dan een ander. Meer geld te hebben dan een ander.

Als ik naar mijn eigen ervaringen kijk dan zijn de veranderingen bijna opgemerkt tot stand gekomen. Ik zag de ontwikkelingen vanaf de jaren 50 tot nu als een economische groei.  Ik herinner mij nog de jaren dat ik op vakantie ging naar Joegoslavië. Daar waren grote tekorten in luxe artikelen, de supermarkten hadden nog niet 1/10 van wat wij in de schappen hadden liggen. Honger was er gelukkig niet. Wel kregen wij van familie bestellingen voor kleurentv’s en andere luxe. Ik keek meewarig naar de situatie, ik woonde in een land waar alles te koop was en was daar ook trots op. Inmiddels is in het voormalig Joegoslavië ook toegang tot deze gebruiksvoorwerpen,  die steeds minder kwalitatief zijn en steeds eerder op de vuilnisbelt terecht komt. De wens van de mens werd werkelijkheid.

Het Leefbaar Inkomen Gegarandeerd heeft o.a. hiervoor oplossingen gevonden.

Het LIG 

BUREAU VAN STANDAARDEN: KWALITEITSBORGING-EN CONTROLE

In het Leefbaar Inkomen Gegarandeerd zullen beleidsvorming en regelgeving in de samenleving gecommitteerd worden aan de principes van duurzaamheid en levensduur. Alleen door het toepassen van deze principes kunnen we onze capaciteit als samenleving maximaliseren om een leefomgeving van de hoogste kwaliteit voor iedereen te bieden; één die ons heden en onze toekomst zal ondersteunen en in stand houden.

In praktische termen vertaalt zich dit in de productie en het aanbod van goederen en diensten door middel van goed gedefinieerde procedures om aan alle criteria te voldoen die ervoor zorgen en de consument ervan verzekeren dat kwaliteit en duurzaamheid gehaald wordt.

Voordat een product of dienst op de markt wordt gebracht, zal het specifieke product of de bepaalde dienst stringent beoordeeld en getest worden door een Bureau van Standaarden om vast te stellen of het product of de dienst is ontworpen, ontwikkeld en getest tot het uiterste om een hoge kwaliteit van het materiaal en de werking te garanderen. Zodra een product is goedgekeurd en gecertificeerd, zullen regelmatig toezicht en evaluatie zorgen voor de continuïteit van de kwaliteit.

Het concept van kwaliteitsbepaling zal uitgebreid zijn om de kwaliteit in alle dimensies en aspecten van de productieprocessen te waarborgen als ook in de laatste fase van de levering van producten en het gebruik door de consument.

De kwaliteit zal geëvalueerd worden met betrekking tot de kwaliteit van de input materialen die gebruikt zijn, de veiligheid van het productieproces, de minimalisering van milieueffecten, de duurzaamheid van het product alsmede de transparantie en nauwkeurigheid van de informatie op etiketten en in handleidingen.

safe_image

Zelfvergevingen/zelfcorrecties volgen.

Advertenties

Over marjajourney

OVER MIJN BLOG in deze procesblog beschrijf ik gedachten, gevoelens en emoties die niet van mij zijn, zij zijn slechts een systeem van de mind en niet wie ik werkelijk ben. Door middel van adem, zelfoprechtheid , zelfvergeving en zelfverantwoording, stop ik met het voeden van het mindsysteem in elk moment, om zo te kunnen realiseren wie ik werkelijk ben.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op dag 140 Wegwerpmaatschappij en consumentisme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s